• TISZALÖKI PAKTUM

    HÍREK

Aláírták a TOP Foglalkoztatási együttműködési megállapodást Tiszalökön

Csütörtökön került sor a tiszalöki foglalkoztatási paktum aláírására. Gömze Sándor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a foglalkoztatási paktum egyre szélesebb körben válik ismertté, és beindul a képzésszervezés. A munkaerőhiányt a közcélú foglalkoztatottakból tudják pótolni. Pozitívumként emelte ki a munkáltatói oldal bevonását a folyamatba.

Az aláírási ceremóniát egy szakmai konferencia is megelőzte a héten, amiről részletes beszámoltunk. Ezen a konferencián hangzott el, hogy több megyét leelőztünk a foglalkoztatottsági adatokban.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott a csökkenő munkanélküliségről, az idáig vezető útról beszélt, megemlítve, hogy ma már jelen van a munkaerőhiány is. Az elmúlt évek változásainak eredményeképpen megyénk foglalkoztatási rátája a legjobb az észak-alföldi régióban. Ez annak is köszönhető, hogy jó piacuk van a megyei termékeknek. Míg néhány évvel ezelőtt sereghajtók voltunk a foglalkoztatottság tekintetében, mára éllovasokká váltunk. A fordulat köszönhető a megyei cégek újító ötleteinek, a támogatásoknak, valamint az emberek dolgozni akarásának. Ezek a tényezők hozták a pozitív változást. A Kormányhivatal munkaügyi programja mellett szükséges a paktum, mely a helyi emberek igényei szerint alakítja ki működését, képzési kínálatát. Tiszalökre vonatkoztatva a kormánymegbízott elmondta, hogy 2020 végéig 26 fő képzése, 102 fő foglalkoztatása, és 50 fő munkaerő-piaci szolgáltatása valósulhat meg a településen.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszédét a kormány teljes foglalkoztatottságra irányuló törekvésével kezdte. A közfoglalkoztatás keretein belül az önkormányzatok azoknak is munkát tudnak kínálni, akik nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatást értékteremtőnek nevezte. A megyei paktum eredménye az összehangolt munka. A cél egyértelmű: minél több ember számára munkát biztosítani.

Szabó István, a Megyei Önkormányzat alelnöke az Önkormányzat és a Kormányhivatal konzorciumi partnerként történő együttműködéséről beszélt. Fontosnak nevezte a helyi foglalkoztatási paktumokat, melyek hálózatot alkotva az egész megyét és országot le tudják fedni. Feladatként tűzte ki, hogy a paktumirodák működésüket a munkáltatói igényeknek megfelelően alakítsák ki.

Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara főtitkára elmondta, hogy az ő feladatuk azoknak a felméréseknek az elvégzése, melyek során kiderül, milyen munkaerőre lesz szükség az elkövetkezendő években. Ezeket az információkat továbbítja a partnereknek. A Kereskedelmi- és Iparkamara 30 000 gazdálkodó szervezettel áll kapcsolatban, emellett javaslatot is tesz a hiányszakmákkal kapcsolatban.

Az ünnepi beszédek elhangzása után került sor az együttműködési megállapodás aláírására.

– FrissMédia –

© Minden jog fenntartva- Tiszalöki Paktum