• TISZALÖKI PAKTUM

    HÍREK

Esély a munkára Tiszalökön is

Aláírták a tiszalöki foglalkoztatási paktumot – © Fotó: Pusztai Sándor

Tiszalök – Újabb foglalkoztatási paktumot írtak alá megyénkben, az uniós támogatású program ezúttal Tiszalökön és térségében az alacsony iskolai végzettségű regisztrált munkanélküliek, valamint a közmunkások nyílt munkaerőpiacra jutását támogatja. A kétszáz­negyven­millió forintos forrásból képzéseket indítanak, a munkaadóknak kedvezményeket nyújtanak.

– Néhány tízezer embert még vissza tudnak vezetni a munka világába a foglalkoztatási paktumok – hangzott el a rendezvényen, ugyanis százötvenezerre szeretnék apasztani a közmunkások számát Magyarországon 2020-ig.

– Minden munkahely egy család megélhetését jelenti; helyzetbe kell hozni azokat is, akik most keresnek állást vagy átmenetileg a közfoglalkoztatásban dolgoznak – mondta az eseményen a térség országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző, utalva arra, hogy a paktumok éppen ezt a célt szolgálják.

Keresik a megoldást

– Tiszalökön a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, közel kétszáz alkalmazott dolgozik intézményeinkben. Ebben az évben már csupán 130 közmunkásunk van – ecsetelte a helyi munkaerő-piaci jellemzőket Gömze Sándor. A település polgármestere hozzátette:

– A korábbi évekhez képest húsz százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, de szeretnénk, ha városunkban minél kevesebben élnének meg közmunkából. Így ezt a problémát helyben, képzésekkel próbáljuk megoldani, és erre most forrást is kaptunk.

– A mi feladatunk, hogy a cégeket bekapcsoljuk az együttműködési hálózatba, mondjuk el, hogy milyen kedvezményeket kaphatnak, mert a vállalkozások nem ismerik a foglalkoztatási paktum előnyeit – mondta a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára.

Nagyné Varga Katalin arról is beszélt, hogy női szabó- varrókat, esztergályosokat, hegesztőket, gépi forgácsoló szakembereket folyamatosan keresnek a megyei vállalkozások, ezért ilyen tanfolyamokat érdemes lesz elindítani – említette a példákat a főtitkár.

A munkaügyi központ rapid képzései után minél hamarabb munkába állíthatók a jelenleg szakképzetlenek is. A tiszalöki foglalkoztatási megállapodás 102 regisztrált álláskeresőnek, elsősorban alacsony iskolai végzettségűeknek kínál képzéseket, és „közvetlen kapocs” a munka világával.

KM-KO

© Minden jog fenntartva- Tiszalöki Paktum